Immpact

Halfweg de Frans Cretenlaan in Schelle, waar vroeger oude fabriekspanden stonden, verrijst binnenkort ‘De Bloesems’, een kleinschalig project met 29 appartementen en 9 eengezinswoningen. Een van de blikvangers is de gemeenschappelijke pluktuin met fruitbomen en bessenstruiken. De wijk verrijst in de nieuw gecreëerde Marieke Vervoortstraat.


Enkele jaren geleden werden de oude gebouwen in de Frans Cretenlaan 50-60 afgebroken. Naast acht kavels voor eengezinswoningen, in eerste instantie voorbehouden voor Schellenaren, ging Igean in een projectwedstrijd op zoek naar een ontwikkelaar voor de rest van de site. De Antwerpse ontwikkelaar Immpact in samenwerking met Denc!-Studio, De Architecten NV en Studio Basta wisten met hun ontwerp het meeste te bekoren.

Beeld vanuit de Frans Cretenlaan. — © Immpact
Beeld vanuit de Frans Cretenlaan. — © Immpact

In de nieuwe ontwikkeling, die aan de nieuwe gecreëerde Marieke Vervoortstraat komt te liggen, ligt de focus op duurzaamheid en gemeenschappelijke voorzieningen. “De site ligt aan de rand van een landschappelijk waardevol agrarisch gebied”, vertelt Jeroen Derboven van Immpact. “Met dat gegeven zijn we aan de slag gegaan. In plaats van achteraan volumes te bouwen die het zicht op het agrarisch gebied zouden ‘dichtknijpen’ hebben we geopteerd voor een L-vorm waardoor we het omliggende landschap binnentrekken tot in de appartementen.”

“In datzelfde opzicht realiseren we ook een gemeenschappelijke pluktuin met bomen en struiken en een vijver. Op de site bevonden zich al enkele fruitbomen die we versterken met extra aanplantingen voor extra plukfruit. De terrassen worden omzoomd met bessenstruiken.”

De gemeenschappelijke tuin met bloesemende bomen. — © Immpact
De gemeenschappelijke tuin met bloesemende bomen. — © Immpact


Lokale boeren

Met vooraan een woonzone, behoort het achterste stuk van de site tot landbouwgebied. Ook daarvoor wordt gezocht naar een invulling. “We zijn daarvoor in bespreking met lokale boeren om deze gronden in bruikleen te geven. Bedoeling is er een vorm van boslandbouw op te zetten, waarbij het beheren van een boomgaard kan gecombineerd worden met het begrazen door vee zoals schapen of geiten”, verduidelijkt Jeroen Derboven nog.

Aan de straatkant in de Frans Cretenlaan komt ook een gemeenschappelijke ruimte die kan dienen voor activiteiten voor de bewoners. “Bovengronds wordt geen enkele wagen geparkeerd, die gaan allemaal ondergronds, op de begane grond komen enkel fietsenstallingen.”

Vijftig procent van het project is intussen reeds verkocht. De start van de bouwwerkzaamheden wordt gepland nog de eerste helft van dit jaar. (bar)