Immpact

Op 19 juni was het Schepen Wout Maddens die samen met Projectontwikkelaar Immpact en Aannemer Van Laere het officiële startschot gaf voor de bouw van Nieuw Overleie … hét nieuwe stadsontwikkelingsproject in Kortrijk dat ​gezien wordt als hét schoolvoorbeeld van hoe betaalbaar wonen in een centrumstad nog mogelijk is.


"
“Kortrijk trekt mensen uit heel West-Vlaanderen aan, en de nog relatief betaalbare vastgoedprijzen spelen daar zeker een rol in”
Wout Maddens, Schepen Kortrijk

Sinds het bouwproject met betaalbare appartementen in de stadswijk Nieuw Overleie eind vorig jaar werd aangekondigd, kwam er een stormloop van geïnteresseerde kopers op gang. “Kortrijk trekt mensen uit heel West-Vlaanderen aan, en de nog relatief betaalbare vastgoedprijzen spelen daar zeker een rol in”, zegt Wout Maddens, Schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwingsprojecten.

Schepen Wout Maddens in een graafmachine tijdens de eerste spadesteek in Nieuw Overleie
Schepen Wout Maddens in een graafmachine tijdens de eerste spadesteek in Nieuw Overleie

Schoolvoorbeeld van betaalbaar wonen

"
In tijden dat de woondroom voor velen almaar verder af lijkt, groeit Nieuw Overleie uit tot een schoolvoorbeeld van hoe je een nieuwe stadswijk kan realiseren die nog betaalbaar is.
Kevin Perez, CCO Immpact

Meer dan de helft van de appartementen (fase 1) is intussen verkocht. 70 procent van de mensen die er gekocht heeft, zal er ook effectief zelf gaan wonen. “Tussen de huidige kopers zitten heel wat mensen die tot nu toe altijd een appartement of woning moesten huren”, zegt Kevin Perez van Immpact. “In tijden dat de woondroom voor velen almaar verder af lijkt, groeit Nieuw Overleie uit tot een schoolvoorbeeld van hoe je een nieuwe stadswijk kan realiseren die nog betaalbaar is.

5.000 euro korting

Voor jongeren onder de 30 jaar werd een unieke stimulus voorzien door bij aankoop een premie van 5.000 euro te schenken. Daardoor slaagden een aantal jonge mensen erin om effectief tot een aankoop over te gaan, maar dat was helaas niet voor alle jonge kandidaat-kopers het geval. Eén van de redenen die daarvoor wordt aangehaald, is de (te) hoge eigen inbreng die banken verwachten vooraleer ze een krediet afsluiten. “We hebben uiteraard niet alle parameters zelf in de hand, waardoor sommigen toch nog uit de boot vallen. Daarom bekijken we nu andere opties om jonge mensen een duwtje in de rug te geven. Zo denken we eraan om hen uitstel van betaling te geven, tot de werken effectief afgerond zijn en het appartement bewoond kan worden. Als jonge mensen pas moeten betalen wanneer ze hun nieuwe woning ook effectief kunnen intrekken, dan kan dit voor sommigen helpen”, aldus Kevin Perez.