Immpact

Innclusive zoekt een commercieel administratief bediende! Vacature Commercieel Administratief Medewerker

Opmerkelijk initiatief bij lancering Nieuw Overleie: “We kijken naar opties om woningen voor te behouden voor jongeren die er zelf komen wonen”


  • In tegenstelling tot andere Vlaamse centrumsteden trekt Kortrijk opnieuw méér inwoners aan dan dat er vertrekken. Opvallend daarbij: ruim vier op de tien kopers is er jonger dan dertig. Dat is een pak meer dan vroeger, zo blijkt uit een marktanalyse van de stad Kortrijk en vastgoedontwikkelaar Immpact, gespecialiseerd in het betaalbare segment. ​ ​
  • De duurdere woningmarkt in andere centrumsteden is een van de oorzaken voor de vernieuwde belangstelling voor Kortrijk. Net zoals het toenemend aantal heropgewaardeerde én betaalbare stadswijken in Kortrijk. Een schoolvoorbeeld hiervan is de nieuwe wijk Nieuw Overleie: de geplande appartementen zullen er qua prijzen een stuk onder het Vlaams gemiddelde liggen. 
  • Het project wordt gelanceerd met een opmerkelijk initiatief: om ervoor te zorgen dat niet alle appartementen meteen door investeerders worden opgekocht, wordt er momenteel gekeken naar het voorbehouden van woningen en/of een voorrangspremie voor -30’ers, die voor eind 2023 nog op het project intekenen en er zelf gaan wonen.

Nieuw Overleie  

Een schoolvoorbeeld van de herwonnen stadsdynamiek die jonge stedelingen aantrekt, ook via de heropwaardering van een aantal stadswijken, is “Nieuw Overleie”, een nieuwbouwproject van 102 appartementen op de oude Eandis site. Het project wordt niet toevallig ontwikkeld door vastgoedontwikkelaar Immpact, die in Antwerpen bekendstaat als marktleider in het betaalbare segment en na Brussel nu ook zijn expertise verder uitrolt over Kortrijk. 

“Jonge mensen willen weer graag in de stad wonen, o.a. omwille van de bereikbaarheid, hun sociaal leven, cultuur, enz.”, stelt Philippe Janssens, CEO van Immpact. “Maar de vastgoedprijzen maken het dikwijls onbetaalbaar voor die doelgroep. Het recept om stadsvlucht tegen te gaan en jongeren aan te trekken, is voor een belangrijk deel dan ook het bouwen van betaalbaar vastgoed van rond de 230.000 euro.” 

Bij Nieuw Overleie in Kortrijk kan het vanaf 229.500 euro. Bovendien gaat het om een groene ontwikkeling - bijna energieneutraal én bv. ook met geothermie, zonnepanelen, warmtepompen, enz - in het historisch stadsdeel, wat dit project een surplus geeft. Die energiezuinigheid zal zich trouwens in een lagere woonkost vertalen. En, er komt, bijna pal in de stad, een sublieme binnentuin van 1.500 m² - de oppervlakte van bijna een half voetbalveld - met overdekte fietsenstalling en een ondergrondse parking, inclusief deelwagens en laadpalen. 

Immpact Nieuw Overleie Kortrijk

De problematiek van stadsvlucht is in Vlaanderen nooit helemaal van de baan geweest. Maar waar het in sommige Vlaamse steden amper of niet verbetert, slaagt Kortrijk er wel in om het tij te keren, zo blijkt uit een marktanalyse van de stad Kortrijk en vastgoedontwikkelaar Immpact die met een concrete missie haar focuspunt uitbreidt van Antwerpen en Brussel naar Kortrijk. 

Kortrijk trok vorig jaar zo per 1000 inwoners 1,3 nieuwe inwoners aan. Dat is een minimaal positief migratiesaldo, maar het is ooit anders geweest. Sommige andere centrumsteden doen stukken minder goed: in Gent vertrokken er vorig jaar 9,4 inwoners per 1000 inwoners. In Antwerpen staat de stand op -10,5 en in Leuven -16,1. 

Wat nog meer opvalt voor Kortrijk: het zijn vooral meer jongeren die hun weg weer naar de stad vinden. Vier op de tien (41,7%) kopers in Kortrijk behoren vandaag tot de “starters” jonger dan 30 jaar. Ter info: 43,10% is er tussen 31 en 50 jaar, 12,2% tussen 51 en 65 jaar, en 3% is +65. Maar dus, het aantal jongeren dat in Kortrijk koopt, ligt fors hoger dan in 2020: toen was dat drie op de tien (32%). ​ 

Wat die jongeren in toenemende mate richting Kortrijk trekt? “De betaalbare vastgoedprijzen spelen zeker een rol”, zo meent Wout Maddens, Schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwingsprojecten. “Maar ook de vele stadsvernieuwingsprojecten van de afgelopen jaren, denk maar aan de herontwikkeling van de Leieboorden, hebben geleid tot een nieuwe stedelijke dynamiek die een aantrekkingskracht heeft op jonge starters.” 

Het is duidelijk dat jonge stedelingen, zowel singles als gezinnen, een vernieuwde belangstelling tonen voor Kortrijk. De duurdere woningmarkt in andere centrumsteden is ​ een belangrijke reden. Een woonhuis kost in Kortrijk gemiddeld 291.349 euro, terwijl dat in de rest van Vlaanderen 348.064 euro is. Bij appartementen is het verschil er ook, al is het kleiner: circa 260.000 euro in Kortrijk tegenover 267.429 euro in Vlaanderen. Kortrijk mag één van de betaalbaardere centrumsteden genoemd worden. ​ 

En dat heeft o.m. te maken met het gericht aanbodbeleid. Met de groeiambities uit het woonplan moeten er minimaal 3.750 extra woningen bijgebouwd worden tegen 2040. Maar Kortrijk wil de lat nu nog iets hoger leggen: minstens 6.500 extra woongelegenheden vergunnen tegen 2040. ​ 

Voorbehoud voor -30’ers 

Intussen trekken de “betaalbare” vastgoedprijzen ook investeerders aan. Zeker nu de Kortrijkse huurprijzen elk jaar stijgen (+12% tussen 2018-2022) , en dus een pand kopen om te verhuren niet oninteressant is. Tegelijk zien we ook het aantal jonge huurders toenemen: van alle huurders op de Kortrijkse huurmarkt was vorig jaar 36,9% jonger dan dertig. In 2020 was dat “nog maar” 31,7%. 

Om een rem te zetten op het aantal investeerders dat interessante “vastgoedopportuniteiten” opkoopt, neemt Immpact nu een opmerkelijk initiatief. Zo wil de vastgoedmakelaar enkele woningen voorbehouden of een voorrangspremie aanbieden aan jongeren tot en met 30 jaar die voor eind 2023 nog op het project intekenen en er ook zelf gaan wonen.

“We willen niemand discrimineren, maar soms moet je jonge mensen een duwtje in de rug geven”, zegt Janssens. “Dat is wat we hier gaan doen, zonder het allemaal als een bezetene juridisch te verankeren. Het gaat vooral om het principe. Ik heb zelf van jongs af aan alles moeten opbouwen, met veel vallen en opstaan. Kansen krijgen is voor jongeren cruciaal.” 

Intussen meldden zich al bijna 100 geïnteresseerde kopers, sinds de verkoop vorige week officieel van start ging. ​ 

 

Immpact Nieuw Overleie Kortrijk