Immpact

Tom (30) kocht in 2017 zijn nieuwbouwappartement voor 207.000 euro: “De verkoop starten aan 229.000 euro is niet onrealistisch”


"
Het voordeel is dat je eigenlijk een nieuwbouw koopt, maar niet onder het hoge btw tarief van 21% valt.
Wouter De Hertog (Hertog Makelaars)

Je woning staat niet te koop, maar je wilt wel eens weten wat je ervoor kunt krijgen? Of je bent benieuwd naar de meerwaarde van de renovatie die je uitvoerde of van de uitbreiding die je deed? Voor onze woonrubriek sturen we een makelaar op pad voor een onderbouwde schatting. Deze week bezoekt Wouter De Hertog van Hertog Makelaars een nieuwbouwappartement in Evere, gelegen in een voormalig kantoorgebouw.

DE EIGENAAR

Tom Brakel (30).

HET APPARTEMENT

Het appartement bevindt zich op de tweede verdieping in een voormalig kantoorgebouw dat in 2017 omgevormd is tot een wooncomplex met een lift. De indeling is als volgt: inkom, leefruimte met keuken en zitkamer die aansluit op het terras, slaapkamer, badkamer met bad en douche in één, apart toilet. De bewoonbare oppervlakte bedraagt 62 m² en het terras meet 5 m². Er hoort ook een ondergrondse parkeerplaats bij en een kelderberging van 3,5 m².

Aankoopprijs in december 2017: 207.000 euro (inclusief btw en notariskosten).

 

DE MENING VAN DE MAKELAAR

Wouter De Hertog van Hertog Makelaars ging ter plaatse langs voor een schatting. “Door corona en de stijgende populariteit van telewerken, zal het in de toekomst wellicht vaker gebeuren dat kantoorgebouwen een nieuwe bestemming krijgen, zoals hier gebeurde. Op zich is er helemaal niets mis mee om in zo’n gebouw een appartement te kopen, want die moeten aan alle moderne bouwnormen voldoen. Bovendien hebben ze vaak het voordeel dat ze goed gelegen zijn. Dat geldt zeker voor dit complex. Het bevindt zich op het einde van de laan waar de NAVO gevestigd is, tussen het centrum van Brussel en de luchthaven van Zaventem”, vertelt Wouter De Hertog.

Op het appartement zelf heeft hij weinig aan te merken. “Het is recent, alles was piekfijn in orde toen de eigenaar hier introk en dat is tot op vandaag nog altijd zo. De afwerking is standaard en de inrichting gebeurde in een neutrale stijl. Het terrasje, waar je met twee kunt zitten, is een aangename plus. De bewoonbare oppervlakte van zowat 60 m² is vrij compact, maar voor een alleenstaande of een jong koppel zonder kinderen volstaat dit. Voor zulke mensen is het appartement een prima eerste woning. Als je hier vijf jaar woont, dan spaar je, gerekend aan een huurprijs van 750 euro per maand, 45.000 euro uit. Dat is toch een mooi bedrag.”

“Een minpuntje is wel dat de grote meerderheid van de bewoners geen eigenaars zijn, maar huurders. De appartementen zijn dus in het bezit van investeerders en zij zijn natuurlijk minder snel geneigd om te betalen voor niet-prioritaire zaken, zoals het schilderen van de gemeenschappelijke delen of het heraanleggen van parkeerplaatsen.”

Toch verwacht Wouter dat dit appartement relatief snel de deur zal uit zijn, als hij het in portefeuille krijgt. “Het is instapklaar en dat is vandaag een grote troef. Ook belangrijk is dat je eigenlijk een nieuw appartement koopt, maar niet meer onder het hoge btw-stelsel van 21 procent valt, omdat het ouder is dan twee jaar. Bij de waardebepaling van de flat reken ik in nieuwbouwtermen aan de gangbare prijs van 1.300 à 1.500 euro per m². Zo kom ik aan 205.000 euro voor het appartement en 15.000 euro voor de parkeerplaats. De verkoop starten aan 229.000 euro is zeker niet onrealistisch.”