18 FEBRUARI 2019

Banken zouden bij woonkredieten rekening moeten houden met de maandelijkse verbruikskosten

Banken zouden bij woonkredieten rekening moeten houden met de maandelijkse verbruikskosten

Febelfin, de overkoepelende organisatie van de Belgische bankensector, is vragende partij voor veel strengere maatregelen bij het verlenen van woonkredieten. De banken zouden net meer dan ooit moeten inzien dat kopers van een nieuwbouw veel lagere woonkosten hebben. Vanuit dat opzicht zou het alleen maar logisch zijn dat wie een nieuwbouwwoning of -appartement koopt om er zelf in te gaan wonen, makkelijker een woonlening krijgt.

Philippe Janssens, CEO van projectontwikkelaar Immpact, schrok toen hij dit nieuws vernam. 'Febelfin en de Nationale Bank gaan hier veel te kort door de bocht. Want niet elke aanvraag voor een lening is dezelfde, er spelen meerdere factoren mee dan alleen maar het maandelijkse inkomen van de Belg.'

Energiezuinig wonen laat zich ook in de portefeuille voelen. Maar tegenover de hogere bouwkost staat dat de verwarmingskosten in een nieuwbouw een pak lager liggen. Met dit laatste houden de banken geen rekening als iemand voor de aankoop van een nieuwbouw komt aankloppen.

De resultaten uit het onderzoek van de KU Leuven spreken voor zich. Wie een nieuwe woning koopt, heeft al vlug een 10 procent lagere woonkost dan zij die in een woning van voor 2000 wonen. Nog opmerkelijker: een gezin in een appartement geeft gemiddeld 20,6 procent minder uit aan energiekosten dan eenzelfde gezin in een huis, simpelweg omdat een gemiddelde flat kleiner is dan een gemiddeld huis. Maar zelfs als we van gelijkaardige oppervlaktes uitgaan, valt de woonkost nog altijd 8 procent lager uit bij appartementen. Er zijn de laatste jaren nu eenmaal véél strengere isolatienormen van toepassing.

Philippe Janssens wil een oproep doen aan de banken: 'stap aub af van het oerklassieke systeem dat in grote lijnen zegt dat je een lening krijgt tot zolang de afbetalingen niet méér dan éénderde van je inkomen bedragen. Verbreed jullie horizon, kijk naar de realiteit van de woningmarkt anno 2019 en durf bij het toekennen van een lening rekening houden met de maandelijkse verbruikskosten van een huis of appartement.'

Lees hier het volledige persbericht.

Wilt u graag op de hoogte blijven van nieuws binnen de vastgoedmarkt, nieuwe projecten en Nieuwbouw- en Kijkzondagen? 

 

< Terug naar het overzicht

sluiten Schrijf u in op
onze nieuwsbrief