11 DECEMBER 2013

Uw huisbaas wordt slapend rijk. En u dan?

 

2013 staat ondertussen bekend als een crisisjaar voor de Belgische woonleningen. Alleen in 2009 werden er minder hypothecaire leningen afgesloten. Zonder startkapitaal een bank binnenstappen is stilaan ondenkbaar geworden.

De markt van de huurappartementen wordt bestormd door jonge tweeverdieners. In 2013 bedroeg de gemiddelde maandelijkse huurprijs in België 795 euro, tegenover 631 euro in 2012 ,dat is een stijging van bijna 23% in één jaar. Uw huisbaas wordt slapend rijk. En u dan? 

Is een eigen woning dan onbetaalbaar geworden in 2013? Volgens kredietmakelaar Ivo Achten zijn de grote banken inderdaad strenger geworden in het toekennen van financieringen en liggen de buitenkansjes bij de kleinere banken. Voor de crisis kon je nog tot 110% van de waarde van een woning lenen, nu nog hooguit 80% of 70%. Voor een huis van 250.000€ moet je dan al een spaarpot hebben van 50.000 tot 75.000€. Wie kan dat nog betalen? 

Jonge mensen kunnen nog steeds aan een krediet geraken tot zelfs 105% van de waarde, maar dit kan je enkel vinden bij de kleinere spelers op de markt, wiens politiek zo goed als ongewijzigd is gebleven ondanks de crisisjaren.De kleinere banken hebben ieder een specifieke doelgroep waar ze zich op richten, daardoor raakt een kredietzoeker snel ontmoedigd omdat ze niet goed weten bij welke bank ze moeten aankloppen. Hierin is een uitstekende rol weggelegd voor de kredietmakelaar, het is immers zijn taak om na een verkennend gesprek de gepaste bank voor te stellen aan zijn klant.

Het is een feit dat de vastgoedprijzen blijven stijgen, maar onbetaalbaar is het nog steeds niet. Een dak boven je hoofd is nog altijd een basisbehoefte en sinds de huurprijzen sterker stijgen dan de vastgoedprijzen is het meer dan ooit aangewezen om zo snel als mogelijk een eigendom te verwerven. Dit wetende en rekening houdend dat de woonbonus vanaf 2015 minder interessant wordt, lijkt 2014 een uitgelezen jaar om nog een betaalbaar eigendom te verwerven.

 

< Terug naar het overzicht

sluiten Schrijf u in op
onze nieuwsbrief