09 MAART 2015

Lenen voor een investeringsvastgoed: Grotere fiscale aftrek voor tweede woning dan voor eerste woning!

Lenen voor een investeringsvastgoed:  Grotere fiscale aftrek voor tweede woning dan voor eerste woning!

 

Grotere fiscale aftrek voor tweede woning dan voor eerste woning!

Sinds begin dit jaar werd de woonbonus hervormd door de Vlaamse regering. De woonbonus is de gezamenlijke belastingvermindering voor de kapitaalsaflossingen en interestaftrekken voor een eerste bewoning. De aftrek bedraagt maximaal 912 euro per belastingplichtige.

De lening voor een tweede huis, waarin de eigenaar niet zelf woont, is een federale bevoegdheid gebleven. Hieraan werd niets veranderd. Dat maakt dat iemand die leent om een tweede huis te kopen en vervolgens te verhuren, een groter voordeel heeft dan iemand die leent om zijn eigen huis te kopen of te bouwen. Wie zo’n tweede woning verhuurt, wordt bovendien gunstig belast.

Ter illustratie: een koppel, beiden met een belastbaar inkomen van 40.000 euro, leent 100.000 euro (rente: 2,5% -  looptijd: 15 jaar). Ze betalen jaarlijkse 7.985 euro terug, waarvan 5.576 euro aan kapitaal en 2.409 euro aan interesten het eerste jaar. Daarnaast betalen ze samen 200 euro aan schuldsaldoverzekering. Het niet-geïndexeerde KI van hun investeringsappartement bedraagt 1.000 euro.

Het fiscaal voordeel omwille van hun lening bedraagt 2.550 euro (Federaal). Hadden ze dit appartement gekocht als eerste woning bedroeg het fiscaal voordeel 1.824 euro (Vlaams). Bovendien werken de interesten van de lening het belastbare KI (grotendeels) weg en zijn de reële huurinkomsten onbelast bij verhuur aan privépersonen. (berekening Jef Wellens, belastingconsulent Wolters Kluwers)

Bron: DS – 9 maart 2015

 

 

< Terug naar het overzicht

sluiten Schrijf u in op
onze nieuwsbrief