09 DECEMBER 2017

Eerst huren of toch meteen iets kopen?

Eerst huren of toch meteen iets kopen?

Je bent pas afgestudeerd, hebt een eerste leuke job gevonden en wil straks ook die volgende stap zetten: alleen gaan wonen. Maar hoe moet dat nu? Is het best om even te huren? Of koop je best zo snel mogelijk iets? Een aantal tips en tricks.

Wie​ ​kan,​ ​moet​ ​kopen

“Jonge mensen die op zoek zijn naar hun eerste eigen stulpje, durven vaak niet verder dan de huurmarkt te kijken”, zegt Philippe Janssens van Immpact. “Vaak denken ze dat kopen niet voor hun portefeuille bestemd is. Wie nochtans in steden zoals Antwerpen, Leuven of Gent een doorsnee appartement wil huren, betaalt al snel 800 euro per maand. Als je dat bedrag maandelijks aan een lening wil afbetalen, kan je een appartement kopen tussen 160.000 en 200.000 euro. Voor dat budget vind je al een nieuw, compact 2-slaapkamer appartement. Je moet ​alleen ​op ​de ​juiste ​plaats ​zoeken.”

Kies​ ​voor​ ​een​ ​B-locatie

“Locatie is allesbepalend voor de vastgoedprijzen”, zegt Philippe Janssens. “Durf daarom net náást die ene hippe buurt te gaan wonen. Dat noemen ze B-locaties. Het zijn niet de trendy buurten van vandaag, maar wel de A-locaties van morgen. Zo kopen veel jonge mensen nu in de Damwijk in Antwerpen, in de Oude Dokken in Gent, of in de buurt van Tour & Taxi’s in Brussel. Dat zijn buurten vlakbij het stadscentrum, die meestal een minder goede naam hebben of hadden."

"De wijken zijn nog in volle groei en dikwijls is nog niet iedereen overtuigd van het potentieel, waardoor de aankoopprijzen er nog relatief laag liggen. Je vindt er nog een 1 of 2-slaapkamer-appartement voor zo’n 200.000 euro. Binnen enkele jaren zal de waarde van deze appartementen op dit soort locaties al vlug met een paar duizenden euro’s gestegen zijn.”

Eerst​ ​naar​ ​de​ ​bank,​ ​dan​ ​op​ ​huizenjacht

“Vooraleer je echt op zoek gaat naar je ‘ideale’ droomwoning, stap je best eerst naar de bank. Laat je dus eerst goed adviseren en trek dan op huizenjacht. Klop aan bij je vertrouwde bank, of bij die van je ouders. Maar durf ook bij andere financiële spelers te vergelijken. Ga goed na hoeveel ​je ​precies ​kan ​en ​wil ​lenen, ​en ​wat ​je ​dan ​elke ​maand ​zal ​moeten ​afbetalen.”

Eigen inbreng

“Een huis of appartement kopen zonder eigen inbreng, is vandaag moeilijk. Veel jongeren kunnen daarvoor nog altijd op hun ouders of familie rekenen, maar dat is niet altijd evident”, aldus Janssens. “Banken die een eigen inbreng tot twintig procent vragen, het is vandaag niet ongebruikelijk. Voor een appartement van zo’n 200.000 euro moet je dus zo’n 40.000 euro eigen kapitaal voorzien, en dat heeft nu eenmaal niet iedereen. Durf daarom je stoute schoenen aan te trekken en ga niet alleen bij je vertrouwde bank maar bij verschillende banken ​aankloppen. ​De ​ene ​bank ​zal ​mogelijk ​iets ​minder ​eisen ​opleggen ​dan ​de ​andere.”

Energiekosten​ ​besparen

“Veel jongeren zijn opgegroeid in een groot huis. Maar als je jong bent, durf dan kiezen voor een appartement. En liefst nog voor een nieuwbouw-appartement. Dat scheelt heel wat aan energiekosten. In een relatief compact en nieuwbouw appartement heb je vaak tot 450 euro minder verwarmings- en elektriciteitskosten per jaar dan in een huis dat al 20 jaar of ouder is. Dat heeft te maken met de almaar strengere isolatienormen voor nieuwbouw. Maar doordat je in een appartement boven- en onderburen hebt, geniet je sowieso een beetje van elkanders ​warmte, ​wat ​de ​energiekosten ​ook ​drukt.”

 

Bron: VTM Nieuws

< Terug naar het overzicht

sluiten Schrijf u in op
onze nieuwsbrief