21 JUNI 2019

Nieuwe bouwvoorschriften in Antwerpen voorspellen niet veel goeds

Nieuwe bouwvoorschriften in Antwerpen voorspellen niet veel goeds

Projectontwikkelaar Immpact dreigt ermee Antwerpen te verlaten als 'asociale maatregel' er komt. Die maatregel houdt in dat er minimale oppervlaktes voor nieuwbouwwoningen worden opgelegd en appartementen tot 50.000 euro duurder zouden worden. Volgens Schepen voor Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA) blijft het voor wie creatief is mogelijk om af te wijken van de norm en zet de maatregel geen druk op de prijs.

Maandag buigt de Antwerpse gemeenteraad zich over de nieuwe regelgeving die stelt dat projectontwikkelaars in de Scheldestad bijvoorbeeld geen 2-slaapkamer appartementen mogen bouwen die kleiner zijn dan 80 vierkante meter. Die aanpassing in de bouwcode werd twee weken geleden al goedgekeurd op het college. Concreet gaat het om nieuwe normen rond minimale oppervlaktes voor nieuwbouwwoningen. Zo zou een appartement met één slaapkamer netto minimaal 60 vierkante meter groot moeten zijn, een appartement met twee slaapkamers 80 vierkante meter, een appartement met drie slaapkamers 110 vierkante meter en een huis met vier slaapkamers of meer 130 vierkante meter.

Immpact wilt zich terugtrekken uit Antwerpen als de maatregel wordt goedgekeurd. Volgens de ontwikkelaar gaat het om een “asociale maatregel”, die het creëren van betaalbaar nieuwbouw vastgoed niet meer mogelijk maakt in Antwerpen.

“Door minimale oppervlaktes op te leggen, hoopt het stadsbestuur meer gezinnen richting stad te trekken en kwalitatief wonen verder te bevorderen”, zegt CEO van Immpact, Philippe Janssens. “Maar in de prakijk zal men juist het tegenovergestelde bereiken: nieuwbouw in de stad zal onbetaalbaar worden voor de modale burger. Meer nog: de modale burger wordt op deze manier veroordeeld tot wonen in verouderde, milieu-onvriendelijke appartementen. Er zijn in onze maatschappij steeds meer singles, alleenstaanden en ouderen die grote appartementen niet kunnen betalen of net compacter willen wonen omdat het energiezuiniger is.”

Dergelijke regel bestaat al langer in Leuven, Mechelen en Brussel, maar het voorstel in Antwerpen is een stuk verregaander. Zo zou dit voor alle districten van Antwerpen betekenen dat het gros van de appartementen er gemiddeld 20 procent groter moeten gebouwd worden.

Immpact concludeert dat de nieuwe regelgeving appartementen tot 50.000 euro duurder zou maken. Een appartement met één slaapkamer - aan net geen 150.000 euro - zou door de eventuele maatregel verkocht moeten worden aan bijna 188.470 euro. Dat is een prijsstijging van 38.870 euro. Bij een appartement met drie slaapkamers zou dat zelfs een prijsstijging van 52.375 euro betekenen.

“Het stadsbestuur doet er alles aan om betaalbaar en kwalitatief wonen in Antwerpen hand in hand te laten gaan met een aantrekkelijke en stabiele woningmarkt”, zegt Schepen voor Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA). “We zetten ook verder in op een dialoog met de vastgoedsector en we voorzien in kwalitatieve afwijkmogelijkheden. Hiermee komen we tegemoet aan de ongerustheid die bij sommigen leeft dat de minimale oppervlaktes een druk zouden zetten op de prijzen.”

Met die afwijkmogelijkheden doelt De Ridder bijvoorbeeld op collectieve ruimtes die voorzien kunnen worden in een meergezinsgebouw. Ook panden op de erfgoedlijst die niet de ruimte bieden voor een groter appartement, ontsnappen aan de normen.

Bron: Het Laatste Nieuws, 20 juni 2019.
Lees hier het volledige persbericht.

Wilt u graag op de hoogte blijven van nieuws binnen de vastgoedmarkt, nieuwe projecten en Nieuwbouw- en Kijkzondagen? 

 

< Terug naar het overzicht

sluiten Schrijf u in op
onze nieuwsbrief